(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.data-privacy-src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-21079984-2', 'auto'); ga('send', 'pageview');

RISK interview met Joep van den Enk, M&A Consultant bij Marktlink

Kun je jezelf kort introduceren?

Mijn naam is Joep van Enk, ik ben 28 jaar oud en woon in Deventer. Ik heb mijn bachelor Bedrijfskunde en mijn master Internationaal Financieel Management in Groningen gedaan. Tussen mijn bachelor en mijn master heb ik stage gelopen bij ABN AMRO Corporate Clients en heb ik mijn masterscriptie gecombineerd met een afstudeerstage bij EY Transaction Services. Na mijn studie ben ik een paar maanden gaan backpacken en daarna ben ik bij Marktlink gaan werken. Momenteel werk ik al 3 jaar bij Marktlink. Het kantoor in Deventer is mijn thuisbasis, maar afhankelijk van de verschillende projecten en dealteams ben ik ook vanuit de andere Marktlink locaties actief.

Waarom heb je gekozen voor een carrière in M&A?

Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn vader heeft een cateringbedrijf opgericht en er werd van mij verwacht dat ik bij zijn bedrijf zou werken. Tijdens mijn studie kwam ik er echter achter dat er andere soorten banen waren die mijn interesse hadden. Toen ik mijn stage bij de ABN liep, heb ik me meer verdiept in M&A. Dit heb ik verder uitgediept door mijn afstudeerstage bij EY Transaction Services te lopen. Toen bleek dat ik het leuk vond om in deze sector te werken!

Waarom heb je voor Marktlink gekozen in plaats van voor een Big 4 kantoor? 

Tijdens mijn stage heb ik gemerkt dat ik maar een klein deel van het hele traject heb afgelegd. Door je alleen op dit specifieke deel van het proces te richten, word je een specialist in alleen dat deel van het proces. Soms werkte ik aan een deel van een project en een half jaar later las ik in de krant dat de deal wel of niet doorging. De output van mijn werk was niet direct merkbaar en dat heb ik gemist.

Tijdens mijn stage bij EY TAS kwam ik in contact met Marktlink. Ze waren vrij klein en waren niet actief aan het werven in Groningen, maar we hielden contact en na een paar maanden reizen ben ik bij Marktlink gaan werken. Hier heb ik van begin tot eind meegedaan aan het acquisitieproces. Vanaf de eerste dag maakte ik deel uit van het team en zat ik aan tafel met de beslissers. Hierdoor voel je je echt betrokken, omdat je weet dat je voor de eigenaren van de bedrijven zelf werkt. Je bent niet alleen een pion in het transactiespel, maar je staat ook voortdurend in contact met de eigenaar, waardoor je het gevoel hebt een belangrijk onderdeel van de deal te zijn.

Onze ‘sweet spot’ ligt tussen de 5 en 25 miljoen euro.

Wanneer je alleen een divisie van een bedrijf verkoopt, is dat een strategisch punt op de agenda van een bedrijf. Maar bij de verkoop van het levenswerk van de eigenaar komen veel emoties kijken, dus het is belangrijk om niet alleen een goede prijs te krijgen, maar ook de perfecte koper voor het bedrijf te vinden. Dat sprak mij aan en daarom heb ik ervoor gekozen om bij Marktlink te werken.

Kun je iets meer vertellen over Marktlink? 

Marktlink is een snel groeiend bedrijf, dat in de afgelopen drie jaar is gegroeid van 35 naar bijna 100 medewerkers. Wij adviseren bij de aan- en verkoop van MKB-ondernemingen, meestal door de oprichter te helpen bij de verkoop van zijn bedrijf aan een strategische koper of Private Equity partij. Aan de andere kant kopen wij MKB-bedrijven voor strategische kopers en Private Equity. We adviseren bij deals tussen de 2 en 200 miljoen euro, maar onze ‘sweet spot’ ligt tussen de 5 en 25 miljoen euro.

Op dit moment zijn we actief vanuit Nederland, België en Duitsland en we breiden uit naar Scandinavië en Engeland. We werken in projectteams die werken aan 4-6 deals per jaar en deze werkwijze heeft zich bewezen, waardoor we twee jaar achter elkaar op de eerste plaats staan in de M&A League Tables. Deze dealteams hebben een vaste samenstelling, dus we hebben een geweldige teamspirit. We hebben 23 dealteams, bestaande uit een projectleider (manager/partner), consultant en afhankelijk van het project een andere consultant of junior consultant. Junior consultants zijn flexibel en werken aan meerdere projecten, zodat ze in contact komen met verschillende mensen binnen Marktlink en verschillende werkstijlen.

We beginnen onze verkoopprojecten door te kijken naar wat interessant is voor kopers en vervolgens kijken we naar potentiële kopers. Meestal benaderen we zo’n 40 tot 50 bedrijven, die we filteren tot we een juiste hoeveelheid serieus geïnteresseerde potentiële kopers over hebben. We proberen een competitieve biedprocedure te starten, om de hoogst mogelijke opbrengst voor onze klant te behalen. We werken samen met de klant om te onderzoeken welk type koper het beste is voor het bedrijf, vaak blijkt dit anders te zijn dan wat de klant in eerste instantie dacht. Door onze ervaring geven we hier advies over en denken we verder waar de klant stopt met denken. Op deze manier kunnen we substantiële waarde creëren voor de klant.

Wij werken op basis van exclusiviteit, wat betekent dat Marktlink ondernemers adviseert gedurende het hele proces, van dat eerste kopje koffie tot het openknallen van de champagne bij de notaris. Om deze transactiediensten volledig tot een goed einde te brengen, hebben wij ook onze eigen juristen bij Marktlink. Zij zijn volledig gefocust op M&A, waardoor we ervaren dat het werken met onze eigen juristen soepeler en efficiënter werkt dan met externe advocaten. De lijnen zijn kort en ze werken altijd met de deal in het achterhoofd, wat erg belangrijk is in de laatste fase van het proces.

In de loop der jaren hebben we een groot netwerk opgebouwd met cliënten, dat elke dag groeit. Dit uitgebreide netwerk helpt ons bij het maken van matches tussen kopers en verkopers en bij het opbouwen van een relevant professioneel netwerk. We hebben ervaren dat wanneer bedrijven die in Nederland zijn opgericht, blijven groeien, en vervolgens willen uitbreiden naar Duitsland en/of België. Dit is de meest comfortabele eerste stap in internationalisering. Om dit te faciliteren vinden we dat lokale kennis essentieel is en daarom hebben we lokale mensen met veel ervaring aangetrokken om een kantoor te starten. Zij hebben ons geholpen om ons netwerk uit te breiden naar Duitsland en België, ten behoeve van onze klanten en voor Marktlink om uit te breiden binnen Europa.

De meeste deals van Marktlink hebben betrekking op Private Equity, waarom is dat zo?

De gemiddelde leeftijd van onze klanten is 45-50 jaar, mensen die al zo’n 20 jaar eigenaar zijn van hun bedrijf. Zij ervaren dat wanneer je ongeveer 50 werknemers hebt, je meer een manager bent in plaats van een ondernemer. Je doet niet meer wat je graag deed toen je begon en er gebeurt te veel om van alles op de hoogte te zijn.

Door de historisch lage rente zijn investeerders op zoek gegaan naar andere mogelijkheden voor rendement. Daardoor is de aanwezigheid van Private Equity het afgelopen jaar sterk toegenomen. Met deze stijging is Private Equity ook in de waardeklasse van 5-20 miljoen euro terechtgekomen.

Private Equity blijkt regelmatig de perfecte partner voor een eigenaar om zijn onderneming aan te verkopen. Private Equity neemt het managementgedeelte voor haar rekening, zodat de vorige eigenaar een stap terug kan doen en actief kan zijn in commerciële activiteiten. Op deze manier is de eigenaar nog steeds van grote waarde voor het bedrijf, maar dragen ze minder verantwoordelijkheid.
Vaak zetten we een pre-exit op, waarbij de eigenaar enkele jaren blijft participeren in het bedrijf. De Private Equity partij creëert een hefboomeffect door een groot deel van de transactie met vreemd vermogen te financieren, waardoor het rendement op het eigen vermogen zeer hoog kan zijn. De eigenaar wordt uitgenodigd om te blijven participeren in de onderneming en een aandelenbelang te hebben, zodat wanneer hij ervoor zorgt dat de onderneming blijft presteren, hij mee kan profiteren.

Wanneer ondernemers hun bedrijf volledig hebben verkocht, komen ze regelmatig bij ons terug. Ze hebben een ‘grote zak geld’ over van hun vorige transactie en willen een ander bedrijf kopen, omdat ze zichzelf te jong vinden om met pensioen te gaan.

Alleen beschikken over analytisch vermogen is niet genoeg.

Op dit moment staat de M&A-markt op een recordniveau, denkt je dat dit zal voortduren in 2020?

Uit de resultaten in het eerste kwartaal van 2020 lijkt het erop dat er weer records zullen worden gebroken. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat de transacties eind 2019 werden vertraagd door de nieuwe maatregelen die de banken moesten nemen (i.v.m. de WWFT). In het eerste kwartaal van 2020 zullen deze deals waarschijnlijk worden gesloten, maar de nieuwe dealflow, net als bij andere M&A-kantoren, is veelbelovend.

Hoe is de impact van Corona merkbaar bij Marktlink?

Na de aankondiging van de minister-president was er een schokgolf waarna iedereen zich concentreerde op zijn eigen organisatie. In de tweede week zagen we dat de meeste bedrijven zich hadden aangepast aan de situatie en zo goed mogelijk waren doorgegaan. Onze huidige deals in een vergevorderd stadium zullen naar verwachting worden afgerond na wat extra controles van de bank (bijvoorbeeld ten aanzien van de huidige financiële status en het aanpassingsvermogen van het bedrijf). Deals in de opstartfase worden vaak uitgesteld, tenzij de impact van het virus beperkt is. De huidige onzekerheid in de markt creëert ook kansen. De prijsverwachting van de verkopers zal waarschijnlijk dalen, wat gunstig is voor strategische kopers en voor investeerders die gespecialiseerd zijn in noodlijdende M&A en turnarounds. En natuurlijk zijn er ook genoeg bedrijven die van deze situatie profiteren of goed voorbereid zijn. Wij hebben bijvoorbeeld een klant die, in tegenstelling tot zijn concurrenten, hoge voorraden aanhoudt om altijd te kunnen leveren. Waar anderen geen voorraad meer ontvangen uit landen in lockdown, kan deze klant blijven leveren. Er is dus altijd een manier om je snel aan te passen aan de nieuwe situatie.

Voor wat voor soort studenten is Marktlink de perfecte werkgever?

Omdat onze medewerkers veel direct contact hebben met ondernemers, is het hebben van analytische vaardigheden niet genoeg om potentiële kopers te overtuigen om hen in het proces te krijgen of te houden. De combinatie van financiële en commerciële vaardigheden is dus echt belangrijk in dit soort werk! Uiteindelijk worden veel beslissingen genomen op basis van iemands gevoelens en daar moeten we op inspelen.
In het sollicitatieproces moet je je sociale vaardigheden laten zien in de interviews. Je kerncompetenties worden getest, om te zien wat jou als persoon drijft. Dit moet natuurlijk wel in je verhaal passen. Tot slot moet je een case oplossen en presenteren, wat een meer commercieel gerichte case zal zijn voor financiële studenten, en vice versa. Op dit moment zijn we actief bezig met het werven van studenten in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Groningen, met succes!

De laatste vraag; wat zou jouw advies zijn aan studenten?

Geniet van je studentenleven, maar vergeet niet te onderzoeken wat je na je studie zou willen doen. Buitenschoolse activiteiten zoals stages kunnen je helpen om erachter te komen in welke sector en welk type bedrijf het beste bij je past. Ik raad je dus aan om ervoor te zorgen dat je een aantal stages hebt gedaan voordat je solliciteert naar een echte baan. Zo kom je bij het juiste bedrijf terecht en kun je optimaal presteren!

Volg Marktlink op social media

Contact en open sollicitaties: recruitment@marktlink.nl
Lees het privacybeleid van Marktlink.

This website uses cookies and third party services. Ok